2021-09-25 08:20:11• hírek • Bede Emőke

Előzetes letartóztatásba került a kenőpénz elfogadása közben tetten ért határőr

Képünk illusztráció.
Képünk illusztráció.

Ahogyan arról korábban a Szatmár.ro is beszámolt, csütörtökön egy összehangolt akció során csapott le az Országos Korrupcióellenes Igazgatóság (DGA) szatmári irodája a kenőpénz elfogadásával gyanúsított határőrökre, akik a petei átkelőnél teljesítettek szolgálatot.

A DGA munkatársai az ügyészség megbízásából kilenc házkutatást tartottak Szatmár és Máramaros megye területén, ennek keretében nem csak az egyenruhások otthonát vizsgálták át, hanem a határrendészet több épületét is. A megmozdulásra egy olyan bűnügyi nyomozás részeként került sor, melyet a román és magyar hatóságok közösen indítottak korrupciós (pl. vesztegetés, vesztegetésben való bűnrészesség) és más jellegű bűncselekmények (pl. számítógépes hamisítás, hamis nyilatkozás, aláírással ellátott dokumentum hamisítása) miatt. A nyomozóhatóság szerint a szolgálatot teljesítő határőrök a nemzetközi járatokat üzemeltető személyszállító cégekkel utazóktól - közvetlenül vagy a buszsofőr révén - 50 és 100 euró közötti összeget kértek azért, hogy a törvény által előírt intézkedést, azaz a karanténkötelezettséget ne foganatosítsák.


A házkutatásokon túl egy tettenérésre is sor került csütörtökön: az egyik határőrre épp akkor csaptak le, amikor 200 eurót vett át azért, hogy a hazatérőknek ne kelljen lakhelyi elkülönítésbe vonulniuk. A Szatmár Megyei Törvényszék honlapján elérhető információk szerint a tetten ért egyenruhás előzetes letartóztatásáról döntöttek, így P. Raluca Maria a következő 30 napot már biztosan rácsok mögött tölti.


A presaSM.ro értesülései szerint egyébként igencsak jövedelmező üzletről van szó: P. Raluca Maria mindössze négy óra leforgása alatt 350 eurót és 100 fontot zsebelhetett be, melyből arra lehet következtetni, hogy egy jobb napon a határrendészek akár több mint 500 eurót is kaszálhattak.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: